pic

Szamurájokés gésák

Hagyományos japán viselet és kortárs magyar ékszerek

HoppFerenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum

A Hopp FerencKelet-ázsiai Művészeti Múzeumban új időszaki kiállítás nyílik. A kiállítás a hagyományos japán viseletek és napjaink iparművészeinek kapcsolatát kívánja reflektorfénybe állítani, azzal a szándékkal, hogy a Múzeum japángyűjteményének kiváló viseleti darabjait (2006-2012 között kiemelt restaurálással megújult 19. századi szamurájpáncélt és női kimonókat), valamint a hozzájuk tartozó viseleti kiegészítőket együtt állítsa ki a kortárs magyar ékszertervezők által készített, japán viseletek inspirálta ékszerekkel,kiegészítőkkel, személyes használati tárgyakkal.

 pic

A kiállítás első részében a szamurájok díszviseletét, fegyvereit, és azok díszítményeit mutatjuk be. A Hopp Ferenc Múzeum japán gyűjteményében őrzött, ritkaságértékű szamurájpáncél (Japán, 1820.),a férfi díszpáncélok emblematikus darabjaként kiválóan reprezentálja a japánszamurájok díszöltözékét, amely a férfi díszviseletek további tárgyainak(kardok, tsubák, kardveretek)felvonultatásával érzékelteti a hagyományos japán tárgykultúra látványos és nagy érdeklődésre számot tartó vonulatát.

 pic

A kiállítás második részében a férfiak használati tárgyai (övben hordott netsuke-függőnehezékek, inrō dobozkák stb.)láthatók írószertartók és dohánykészletek társaságában.

A harmadik kiállítási egység a hagyományos női viseletek és obimustrák, valamint a női hajdíszítés jellegzetes eszközeinek bemutatása. Itt kaptak helyet azok a Kiotóban készült mai obi mustrák, melyeket 2011-ben egy nagylelkű japán adományozótól kapott a Múzeum. Az igen változatos anyag remekül példázza a mai japán kézműves ipar hagyományos technikákat még alkalmazóműhelyeinek működését.

 pic

A kiállítás negyedik egysége a gyerekek világát eleveníti meg, olyan darabok láthatók,melyek hagyományosan a gyerekekhez, a gyermeki léthez és annak vonatkozóünnepeihez kapcsolódnak (pl. Kisfiúk Napjának jellegzetes gyermek szamurájpáncélja, vagy a Babaünnephez tartozó kimonót viselő baba). Ezeken a tárgyakon keresztül a gyermek és fiatal korosztály – a felnőtt viseletek,kiegészítők, és egyéb tartozékok mellett – betekintést nyerhet a hagyományos japán gyermekvilágba is, megteremtve annak a lehetőségét, hogy párhuzamot vonjon az őt magát körülvevő, és egy távoli világ tárgyai között.

 pic

Mind a négy tematikai egységhez hozzárendelve láthatók a kiállításban magyar iparművészek által készített ékszerek és személyes használati tárgyak, viseleti kiegészítők, melyeket a japán öltözetek és kellékeik inspiráltak. A mai kor művészei a japán öltözködés hagyományos darabjaiból,azok anyaghasználatából, formavilágából, készítés-technikájából,mintarendjéből, színvilágából meríthettek ihletet. Több mint négyszáz kiállított tárgy egymás mellett mutatja be a hagyományos japán művészetet, és a mai magyar iparművészek által értelmezett, japán művészet által ihletett, a maikor emberének készített tárgyakat.


Kiállító művészek:

Adám Krisztián
Bartl Dóra
Dávid Attila Norbert
Égi Marcell


Gaál Gyöngyvér
Gera Noémi
Huber Kinga
Jermakov Katalin


Kecskés Orsolya
Király Fanni
Majoros Katalin
Nádai Andrea
Péter Vladimir
Simon Viktoria
Slavei Tamás


Stomfai Krisztina

Vékony Fanni
Tóth Zoltán
Zámori Eszter pic

pic

A gazdag szimbólumrendszerrel rendelkező hagyományos japánműtárgyak és az azok által inspirált, új értelmezési lehetőségeknek teret adó magyar iparművészeti munkák bemutatásához – a gyermek és felnőtt korosztály számára egyaránt igénybe vehető – komplex közönségkapcsolati program nyújt segítséget a kiállítás időtartama alatt.  A kiállítási koncepció tükrében múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai programjaink kiindulási pontja mindig a hagyományos japán tárgy, mely kortárs közegbe helyezve a hagyományos funkció megtartása mellett vagy annak elhagyásával új, a hagyományostól eltérő anyagtársítások köntösében jelenik meg. A programok minden korosztály számára kivitelezhetőek és lehetőséget adnak a személyes érdeklődés felkeltésére, a témában való elmélyülésre.

 pic


A kosár tartalma üres
Oldal megosztása másokkalreplika órák